Psykiatrin B-lausunto

B-lausunto on lääkärin kirjoittama tiivistelmä potilaansa terveydentilasta. B-lausunto sisältää enemmän tietoa potilaan sairaudesta, sen taustoista ja hoitosuunnitelmasta kuin ns. tavallinen sairauslomatodistus (jota kutsutaan A-todistukseksi). Psykiatrin B-lausunto on psykiatrian erikoislääkärin kirjoittama B-lausunto, jossa yleensä keskitytään potilaan psyykkisen voinnin kuvaamiseen.

Missä tilanteissa tarvitsen psykiatrin B-lausuntoa?

Tavallisimmat syyt ovat 1) Kelan psykoterapiatuen hakeminen sekä 2) sairauspäivärahan, kuntoutustuen tai eläkkeen hakeminen Kelasta/työeläkeyhtiötä silloin, kun jokin psyykkinen ongelma haittaa pitkäaikaisesti työkykyä. Nyrkkisääntö sairauslomissa on, että B-lausuntoa tarvitaan silloin, kun työkyvyttömyys kestää yhtäjaksoisesti yli 2 kk. Myös joidenkin (melko harvojen) lääkkeiden erityiskorvattavuuden saamiseksi tarvitaan B-lausuntoa.

Miten saan psykiatrin B-lausunnon?

Saat psykiatrin B-lausunnon käymällä psykiatrin (ts. psykiatrian erikoislääkärin) vastaanotolla. Vastaanotto voi olla tavallinen vastaanotto tai etävastaanotto. Heti vastaanoton alussa kannattaa mainita, että tarvitset B-lausunnon. Yleensä B-lausuntoa ei saa heti mukaan, koska sen kirjoittaminen vie aikaa, joten lausunto yleensä lähetetään potilaalle jälkikäteen. HUOM! Kuntoutustukea haettaessa ela ei hyväksy pelkän etävastaanoton pohjalta tehtyä B-lausuntoa kuntoutustukiasioissa.

Psykiatrin B-lausunnon hinta?

Yksityispuolella psykiatrin B-lausunto maksaa yleensä noin 120-150 euroa. Hinnan voi halutessaan tarkistaa palveluntarjoajalta etukäteen. Julkisellakin puolella psykiatrin B-lausunnosta veloitetaan usein reilut 50 euroa, mutta ihan aina maksua ei peritä (kts. esim. HUS:n hinnasto). Työterveyshuollossa psykiatrin B-lausunto jää yleensä työnantajan maksettavaksi, mutta ei aina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *