Psykiatrin etävastaanotto

Useimmat kohtaamiset psykiatrian erikoislääkärin (ts. psykiatrin) kanssa voi hoitaa etävastaanotolla. Etävastaanotto toteutetaan tavallisimmin videopuheluna. Joissain tapauksissa käytetään puhelinta tai chattia.

Psykiatrin etävastaanotto kestää tavallisesti puolesta tunnista tuntiin. Etävastaanoton hinta on melkein kaikilla palveluntarjoajilla samaa tasoa tai edullisempi kuin samanpituisen vastaanoton hinta naamatusten. Harvemmin käy niin, että psykiatrin etävastaanotto on kalliimpi kuin tavallinen psykiatriaika.

Psykiatrin etävastaanotto sopii useimmille potilaille, jotka etsivät psykiatrin apua. Esimerkiksi masennus, työuupumus, paniikkihäiriö, ahdistuneisuus, unihäiriöt ja pakko-oireiset häiriöt soveltuvat hyvin hoidettaviksi etävastaanotolla. Sen sijaan päihdeongelmat, vaikeat syömishäiriöt ja tilanteet, joissa potilaan todellisuustaju hämärtynyt, hoituvat kokemukseni mukaan paremmin naamatusten. Myös neuropsykiatriset ongelmat (esim. ADHD ja autismikirjon häiriöt) saattavat soveltua paremmin tavalliselle psykiatrin vastaanotolle kuin etävastaanotolle. Kelan kuntoutuspsykoterapiaan hakeutuville etävastaanotto soveltuu käytännössä yhtä hyvin kuin tavallinen psykiatrin vastaanotto. Työkykyarvioissa tavallinen vastaanotto saattaa olla parempi vaihtoehto, etenkin jos on kyse pitkäaikaisesta sairauslomasta tai eläkearviosta.

Psykiatrin etävastaanotto ei edellytä merkittävää teknistä osaamista, mutta kuitenkin vähän. Monet videopuhelusivustot vaativat luvan mikrofonin ja kameran käytölle, joten nämä luvat pitäisi antaa sivuston niitä pyytäessä (olettaen, että palvelutapahtuma toteutetaan videopuheluna). Sen sijaan puhelimitse toteutettu etävastaanotto edellyttää ainoastaan puhelimeen vastaamista. Tavallisimpia teknisiä ongelmia etävastaanotolla ovat heikko/hidas internet-yhteys ja se, että lupa mikrofonin käytölle ennen videopuhelun alkua on jäänyt antamatta. Kannattaa myös muistaa, että tietokoneen internet-yhteys on yleensä laadukkaampi kuin puhelimen, jossa netti saattaa joskus pätkiä pahastikin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *