Nettipsykiatri

Tunnekirje

Tunnekirjemenetelmä (1) auttaa selkiyttämään omia tunteita ja niiden syitä. Menetelmän avulla muodostetaan kuvitteellinen tilanne, jossa ihminen voi avautua omista tunteistaan totaalisen rehellisesti tietäen, että hän saa hyväksyvän ja lämpimän vastaanoton. Tunnekirjettä ei todellisuudessa lähetetä kenellekään, vaan se pysyy kirjoittajan henkilökohtaisena asiana. Tunnekirjeessä ei ole olennaista se, näyttääkö se  hyvältä tai fiksulta eikä se, mitä joku muu siitä ajattelisi. Jokainen asia, joka ponnahtaa mieleen kirjoittaessa on kirjoittamisen arvoinen olipa sitten kyseessä pikkujuttu tai kerrostalon kokoinen asia. Tunteet, joista kirjeissä kerrot, on voitu kokea äskettäin tai vuosia sitten.

Tunnekirjetehtävässä kirjoitetaan yhteensä kolme eri kirjettä.  Jokaista kirjettä kirjoittaessa kannattaa pyrkiä siihen, että tehtävän voi tehdä rauhallisissa olosuhteissa. Ole mieluiten omissa oloissasi, pistä puhelin äänettömälle jne. Voit tutustua esimerkkikirjesarjaan, mutta muista, että sinun kirjesarjasi ei tarvitse olla samanlainen.

Ensimmäinen tunnekirje, kirjoitetaan jommalle kummalle omista vanhemmista tai heille molemmille. Vastaavasti voit osoittaa kirjeen myös jollekin hyvälle ystävälle tai muulle luotettavaksi kokemallesi henkilölle. Kirjeelle on valmis pohja (Tunnekirje I), jonka mukaan kirjoitustyössä edetään.

Toinen kirje kirjoitetaan ensimmäisen kirjeen vastaanottajana, siis sen henkilön näkökulmasta, jolle kirjoitettiin aikaisemmin. Kirjettä ei kirjoiteta niin kuin tuo vastaanottaja luultavasti kirjoittaisi, vaan siten kuin hänen tulisi kirjoittaa – toisin sanoen ystävällisesti ja ymmärtävästi. Kirjeen tarkoituksena on tuottaa kokemus hyvästä ja asianmukaisesta vastareaktiosta kirjoittajan tunteisiin. Myös toiselle kirjeelle on valmis pohja (Tunnekirje II).

Kolmas kirje on niin sanottu yhdistävä kirje. Se kirjoitetaan taas omana itsenä ensimmäisen kirjeen vastaanottajalle. Siinä tuotetaan kokemus sovusta ja tasapainon löytämisestä. Myös kolmannelle kirjeelle on alustava käsikirjoitus (Tunnekirje III).

Kun olet kirjoittanut kaikki kolme kirjettä, lue ne järjestyksessä läpi ensimmäisestä kolmanteen. Sen jälkeen polta kirjeet.

 

Kirjepohjat ja tarkemmat kirjoitusohjeet:

Tunnekirje I

Tunnekirje II (vastauskirje)

Tunnekirje III (yhdistävä kirje)

Esimerkkikirjesarja

Viite:

(1) John Gray: Miten saat mitä haluat ja haluat sitä mitä sinulla on. (2000)